GTranslate

nlenfrde

Kamhout/Camhout/Camhoot

Genealogy Kamhoot

Historie

Het begon met een familiewapen, mijn oom liet een mooi familiewapen zien dat door een onderzoeker was gevonden. Meteen dus de vraag : "Hebben wij dat ook ?" Op een mooie dag dus naar het archief gereden om het "even" op te halen. Dat viel tegen! Niet iedereen heeft een familiewapen zo bleek, het Kamhoot wapen kwam niet voor in de lijsten maar ook bleek dat de voorvaderen uit Zeeland kwamen. Nieuwsgierig dus alle telefoonboeken van Nederland uitgeplozen, dat bleek een rij van ruim één meter papier! De vondsten vielen tegen, wel wat Kamhoot's maar twee vel papier was alles. Zo brak het genealogie virus dus uit, waar komen wij vandaan ??

Nu ruim 30 jaar later nog steeds lopend onderzoek. De vondsten worden minder maar omdat via internet nieuwe archieven opengaan komen er zo nu en dan weer nieuwe dingen tevoorschijn. Door contacten met andere onderzoekers van aangehuwde familienamen krijgt het onderzoek vorm. Na diverse bezoeken aan het CBG te Den Haag kom je erachter dat de basis te vinden is in Middelburg en St. Maartensdijk op Tholen. Daar troffen we een forse hoeveelheid historie aan, zowel op papier als in tastbare dingen. De molen bij Oud-Vossemeer is gesticht door Bastiaan Kamhoot, een hoektoren aan het stadhuis van Middelburg is gehouwen door Johannes Camhoot, Ook diverse andere monumenten heeft hij gehouwen uit steen.

 

Uiteindelijk na jaren onderzoek tref je de oudste vermelde Camhoot aan, Adriaen Jansz !!  Hij was burgemeester van het voormalige Reymerwaele dat nu onder de zeespiegel ligt en nog enkele brokken steen omvat. Later nam zijn zoon het ambt over tot Reymerswaele ten onder ging in een zware storm en allen vluchtten naar omliggende eilanden. Onzekerheid is de naam, hij staat vermeld als Adriaen Jansz Camhoot maar de oudste vermelding geeft aan Adriaen Jansz Smit, beide handtekeningen zijn precies gelijk dus moeten één en dezelfde persoon zijn geweest. Het vermoeden gaat dan ook uit dat zijn beroep SMID was. Een smid was uit de betere klasse dus maakte eerder kans op dit ambt dan een visser of boer. Het exacte verhaal ben ik nog niet achter maar de tijd zal het leren.

Een andere notitie vond ik in de weeshuisboeken. Er kwam een Kardinaal van Metz op bezoek bij een Kamhout wees. Die Kardinaal had als familienaam Cambout. Opmerkelijk !! Waarom ?? Nu lijkt door inktvraat in oude documenten de schrijfletter b erg op een h. Het zou dus mogelijk zijn dat Cambout gelijk is aan Camhout. Dit is slechts een vermoeden maar kan hier geen bewijs van vinden tot nog toe. Als dit waar blijkt te zijn komt de familie Camhout uit Bretagne  Frankrijk. Daar tref je ook de plaatsnaam Le Cambout aan onderin de hoorn van Bretagne. Vandaar loopt een lijn terug tot rond het jaar 850 !!! Hiervoor is onderzoek nodig in oude Franse dossiers die voor amateur onderzoekers helaas gesloten blijven. Op internet tref je in oude Franse boeken op de Google site , teksten en vermeldingen aan maar die geven te weinig duidelijkheid en zijn voor mij helaas onleesbaar.